- De uitgaven aan de kassa van tankstations lopen minder hard op dan de brandstofprijzen, dat blijkt uit een analyse van economen van ING.
- Consumenten gaan vaker op zoek naar een goedkopere pomp, weg van de snelweg, of gooien de tank minder vol.
- Zo houden ze ondanks de hogere brandstofprijs toch meer over voor binnenlandse bestedingen als een restaurantbezoek of een uitje in het weekend.
- Lees ook: Duitsland verlaagt accijns op benzine ook: met 30 cent per liter – dat is bijna dubbele van de verlaging in Nederland.
Hoewel de literprijs steeds verder oploopt neemt de pinomzet van consumenten bij tankstations minder hard toe. Dat blijkt uit een analyse van transactiedata door ING Research. Dit betekent dat consumenten op zoek gaan naar goedkopere locaties en de tank minder vol gooien om de rekening betaalbaar te houden, concluderen onderzoekers van de bank.
Benzineprijzen zijn tot recordhoogtes gestegen, en automobilisten betalen in Nederland 30 procent meer voor een liter Euro 95 dan een half jaar geleden. Maar de totale pinomzet bij Nederlandse tankstations steeg veel minder hard, met slechts 15 procent.
Uit de data blijkt niet dat consumenten minder vaak tanken. Het aantal transacties ligt nog steeds rond het aantal van een half jaar geleden. Dat er bezuinigd wordt op tanken betekent volgens ING waarschijnlijk ook dat consumenten minder hoeven te bezuinigen op zaken als een restaurantbezoek of een uitje. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse economie.
Benzine en diesel moeten worden geïmporteerd, dus de uitgaven daaraan vloeien grotendeels naar het buitenland terwijl er minder overblijft voor binnenlandse bestedingen.
Door de Russische inval in Oekraïne zijn de prijzen voor olie en aardgas sterk gestegen. Rusland is een van 's werelds belangrijkste producenten van die grondstoffen, maar de oorlog en sancties maken de toevoer daarvan onzeker.